Kava Ir Kofeinas Nėštumo Metu
Stipriai kavai paruošti dėkite kelis šaukštelius kavos į fin'ą. Jei norite silpnesnės, papildykite vandens, bet jau po filtravimo. Jei kavą iš Vietnamo ragaujate pirmą kartą - pradėkite nuo mažesnių kiekių, kol surasite sau tinkantį kavos ir vandens santykį. Pradžioje per daug įdėjus kai kurių kavos rūšių, ji gali atrodyti kiek kartoka. Toliau perskaitykite apie juodos kavos ruošimą. Ruošimas su fin'u - pats geriausias būdas gaminti vietnamietišką kavą, ypač jei neturite kavos aparato. Ir šiaip, daugeliui tiesiog patinka žavingas ruošimo ritualas. Fin'o komplekte yra filtruojantis dangtelis ant puodelio, filtruojantis indelis kavai, kavos suspaudėjas ir filtro dangtelis. Procesas užima apie 4-5 minutes, tačiau galite būti tikri dėl kavos skonio - jo niekas nesugadins. Svarbu: fin'as turi būti sausas! Vietnamietiška kava malta kur kas stambiau už daugelį kavų, todėl ruošimas su fin filtru ypač gerai atskleidžia jos savybes. Pagrindinis visų rūšių vietnamietiškos kavos ruošimo matmuo yra 2-3 nenubraukti arbatiniai šaukšteliai. Juos reikia dėti į filtro indelį.
Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę. Dėl savo diuretinio poveikio kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę. Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės. Įvertinus aukščiau išvardintus galimus teigiamus ir neigiamus kavos poveikius, svarbu atsižvelgti į asmeninį atvejį. Negerkite kavos, jeigu esate nėščia ar maitinate. Venkite kavos, jeigu turite aukštą kraujo spaudimą, sergate širdies ligomis, jums būdingas didelis cholesterolio kiekis, tulžies akmenys ar polinkis į krešulius. Negerkite kavos, jeigu sergate psichikos liga, jus kankina nemiga ar nerimas. Venkite kavos, jeigu esate jai alergiški ar negalite jos vartoti dėl sąveikos su vartojamais vaistais. Negerkite kavos, jeigu jos poveikyje jums pasireiškia hiperaktyvumas ar nerimas. Nevartokite kavos, jeigu jos vartojimas dėl savo laikino poveikio sukelia vėlesnį vartojimo poreikį, jaučiate priklausomybę - stenkitės pamažu atprasti ir pereiti prie arbatos. Vartodami kavą turėtumėte gerti pakankamai vandens, kad išvegtumėte dehidratacijos. Taip pat svarbu saikas, juk seniai žinoma - kas perdaug, tas nesveika.
Kava yra gėrimas, pagamintas iš kavos pupelių, kurios yra skrudinti Coffea arabica krūmo vaisiai. Nesvarbu, ar nešatės kelioninį kavos puodelį pakeliui į darbą, ar po sunkios paskaitos skubate nusipirkti skanios latte kavos, sunku įsivaizduoti dieną be puodelio kavos. Kava džiugina, o gurkšnojant garuojantį puodelį kažkas neįtikėtinai ramina. Turbūt svarbu žinoti, kuo skiriasi kavos rūšys viena nuo kitos ir kokias kavos pupeles pasirinkti. Mes atsakysime į jūsų klausimus ir išsirinkti taps daug paprasčiau! Įprastai prekybos centruose rasite dviejų rūšių parduodamų kavos pupelių: arabikos ir robustos. Jums gali kilti klausimas, ar yra skirtumas tarp arabikos ir robustos? O, tikrai yra. Eikime tiesiai prie to. Arabika yra pati populiariausia kavos rūšis. Priklausomai nuo to, ko klausiate, daugelis kavos entuziastų renkasi arabikos pupeles dėl jų skonio. Paprastai naudojamos juodajai kavai, arabikos pupelės yra saldesnio, sudėtingesnio skonio, ir šią kavą galite gerti gryną. Juokingas dalykas yra tai, kad nors arabikos pupelės yra populiariausias pasirinkimas, jos neturi tiek kofeino, kaip Robusta. Nors Arabika yra populiariausia, Robusta yra pigesnė ir stipresnė.
Žinoma, kiekviena rūšis turi išskirtinių savybių, taip pat kiekvienas kavos mėgėjas yra ypatingas. Tad geriausia išbandyti įvairius santykius ir surasti sau labiausiai tinkantį. Įdėję kavą į filtro indelį pakratykite jį truputį, kad kava pasiskirstytų tolygiai. Uždėkite kavos suspaudėją. Lengvai spustelėkite ir nebekelkite jo. Kava tarsi užrakinama ir laukia kito etapo. Šliukštelėkite truputį karšto vandens (apie 20 ml - geras valgomasis šaukštas). Palaukite apie 20 s. Geriausiai tinka 85 - 90 C temperatūros vanduo. Tad užvirę vandenį prieš pilant ant kavos palaukite porą minučių. Dabar pilkite vandenį iki fin'o indelio viršaus. Nebijokite, jei truputis kavos kruopelių išniro į paviršių. Tai neturės jokios įtakos skoniui. Dabar uždenkite fin'ą dangteliu ir laukite. Kavos filtravimas turi užimti tiksliai 4-5 minutes. Jei procesas trunka trumpiau arba ilgiau, kitą kartą dėkite kavos šiek tiek daugiau arba mažiau. Tačiau tai ne nurodymas - suraskite sau skaniausią santykį! Rekomenduojama prieš ruošiant puodelį pašildyti karštame vandenyje - taip kava ilgiau išliks karšta ir iš karto ims skleisti savo nuostabų aromatą. Jei naudojate stiklinį puodelį, stebėti, kada filtravimas baigsis bus lengviau. Jei ne, po 4 minučių pakelkite dangtelį ir žvilgtelėkite, ar dar liko vandens fin'o indelyje. Jei vandens nėra (kaip paveikslėlyje), ruošimas baigtas. Jei šiek tiek liko - ne bėda. Fin'ą galite nuimti ir padėti jį ant dangtelio, mėgautis kava, o vėliau likutį susipilti iš dangtelio į puodelį. Galutinis vaizdas turėtų būti toks. Mėgaukitės viena iš nuostabiausių pasaulio kavų!
Alkoholiniai gėrimai: viskis, konjakas, brendis, romas, midus, alus
ReplyDelete